Δανδέλια Ιωάννα

Δανδέλια Ιωάννα

Διευθύντρια, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Ιωάννα Δανδέλια γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει απασχοληθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Κατέχει ήδη ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημοσιογραφία και τις Νέες Τεχνολογίες, Το 2019, παρακολούθησε με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρόγραμμα του ImedD του ανεξάρτητου φορέα για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων που χρηματοδοτεί το ΙΣΝ. 

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και μεταφράσεις. Ασχολείται με την Επικοινωνία Οργανισμών και επιχειρήσεων. Αναζητά και εκπροσωπεί νέους συγγραφείς. Έρχεται συχνά σε επαφή́ με νέους με ενέργεια και δημιουργικότητα, καθώς ηγείται του TEDx University of Macedonia. Δημοσιεύει σε μέσα της πόλης, και η αγάπη της για το βιβλίο της οδήγησε στο ρόλο της Διεύθυνσης του Εκδοτικού Οίκου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έχει μέχρι και σήμερα. 

Το δεύτερο μεταπτυχιακό της έχει αντικείμενο την Τέχνη και το πως αυτή λειτουργεί και παρουσιάζεται στη Δημόσια Σφαίρα. Πιστεύει στις συνέργειες και τις συνεργασίες και στη δύναμη των γυναικών που τις θεωρεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνίας. Είναι μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών της UNESCO. Ασχολείται με θέματα που απασχολούν την Γυναίκα, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον. 

Για το τελευταίο μάλιστα, νιώθει ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και έχει οριστεί ως η εκπρόσωπος επικοινωνίας Οργανισμού που ασχολείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ανακύκλωση αποτσίγαρων. Τα μέλη του Marketing Club Greece την εξέλεξαν στο νέο ΔΣ του σωματείου στελεχών μάρκετινγκ και management επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα με τριετή θητεία. Από τον Μάιο του 2022 είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αντικείμενο έρευνας την γυναικεία παρουσία και εκπροσώπηση στην εικαστική τέχνη στα Βαλκάνια στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.